Lauwwarm geitenkaaspakketje: voor op de BBQ (4-6 pers.)
260 gr. Geitenkaas, 6 abrikozen in stukjes, 4-5 eetl. walnotenhoning, 100 gr. magere spekblokjes.
Leg op dubbel aluminiumfolie het stukje geitenkaas, spekblokjes, notenhoning en de stukjes abrikoos en vouw het pakketje dicht. Ongeveer 11 min. op de bbq.
Geitenkaaspakketje uit de oven (e.v.t. voorgerecht)
2 plakjes bladerdeeg, ½ geraspte appel, stukje geitenkaas, 1 eetl. walnotenhoning
Op het bladerdeeg de geraspte appel en de geitenkaas leggen. Daarop de notenhoning. Leg daarop de 2e plak bladerdeeg en eventjes in de oven ongeveer 18-20 min op 225 gr. Serveer dit met wat rucola.
Zomersalade met geitenkaas en walnotenhoning (4 personen)
200 gr. geitenkaas, ½ zakje munt, 3 verse nectarines in partjes, 4 eetl. walnoten- olie, ½ citroen, 2 eetl. walnotenhoning, vers gemalen peper, 1 zakje veldsla en 1 zakje rucola.
Korstjes van de kaas snijden en de kaas in plakjes schaven van 1 cm. breed.
Blaadjes munt van de tak plukken. De grilpan verhitten. Nectarine dun met 1 eetl. olie bestrijken en 1 min. aan beide kanten grillen. Citroen boven de slaschaal uitknijpen, de rest van de olie, walnotenhoning, zout en peper naar smaak toevoegen.
Het geheel tot een lichtgebonden dressing kloppen. Kaasrepen, veldsla en rucola met de munt door de dressing scheppen. De salade op 4 diepe borden scheppen en de gegrilde plakjes nectarine er over verdelen. Serveer met donker chiabatta brood of donker stokbrood.
Broodje Geitenkaas of brie met walnotenhoning: (lunchgerecht)
Neem hiervoor een hard broodje of b.v. een italiaanse bol.
Beleg dit met plakken geitenkaas of brie, daarover de walnotenhoning.
Zet dit eventjes onder de gril of de oven zodat de kaas kan smelten.
Met wat salade een snel lunchgerecht bij onverwachte eters / gasten.
Bladerdeegpakketje met geitenkaas: (lunchgerecht)
Plakjes bladerdeeg, geraspte appel, pijnboompitjes, geitenkaas of brie en walnotenhoning:
Op het bladerdeeg de geitenkaas / brie, geraspte appel en walnotenhoning leggen. Het pakketje aan de bovenkant mooi samen vouwen en met wat pijnboompitten bestrooien. In de oven op 180 gr 15-18 min bakken.
Met rucola serveren.
Tuinbonenstampot met walnotenhoning (4 personen)
1 kg. kruimige aardappelen geschild en in stukjes, 450 gr. tuinbonen, 6 eetl.
olijf-olie, 1 zakje verse tijm, 250 gr. zachte geitenkaas en 2 eetl. walnotenhoning.
Tuinbonen in 5 min. beetgaar koken en omscheppen met 2 eetl. olie. Aardappelen koken en afgieten, In de pan met de rest van de olie tot grove puree stampen.
Walnotenhoning, tuinbonen, de helft van de tijm, met de helft van de geitenkaas erdoor scheppen. Geheel nog even verwarmen en op 4 borden verdelen.
De overige geitenkaas en tijm hier over verdelen.
Griekse yoghurt
Meng door kwark of Griekse yoghurt wat walnoten of gemengde notenhoning.
Appeltaart of eigen cake recept
Doe door uw beslag eens 2 eetl. notenhoning en het zal de smaak verfijnen.
Dan wel wat minder suiker gebruiken.
Tevens kunt u gekochte appeltaart besprenkelen met de notenhoning.
Warm serveren met een toef slagroom.
Vanille roomijs met notenhoning
Overgiet het roomijs eens met notenhoning en serveer een heerlijk nagerecht.
Overigens in de zomer ook niet te versmaden.
Pannenkoek met geitenkaas en notenhoning
Verfijn eens de pannenkoek met geitenkaas en notenhoning!
Verscheidene pannenkoekenrestaurants hebben deze variant al op de kaart staan.
RECEPTEN MET VLOEIBARE HONING
Appels met geitenkaas
Granny Smith appels, geitenkaas (Crottin de Chavignol) is zeer geschikte kaas om te grillen lopen niet uit bij het grillen, boter en honing.
Beboter de ovenschaal, schil en boor de appel en snijd deze doormidden. Kwast de helften in met een mengsel van gelijke delen boter en honing. Met de bolle kant naar onderen in de ovenschaal zetten. Eventueel aan de onderkant bijsnijden zodat deze goed blijven staan. Leg op elke appelhelft een door midden gesneden geitenkaasje en besmeer met honing of notenhoning. Het geheel afdekken met aluminiumfolie en 10 min in een voorverwarmde oven van 220 graden gaar worden. Verwijder de folie en zet de oven op de grillstand om de kaasjes goudbruin te laten kleuren. E.v.t. te variëren met b.v. tijm toevoeging.
vloeibare honing
Fruditès met honingdipsaus:(het fantastische toetje voor kinderen) 4 pers.
2,5dl. Griekse yoghurt, 3 eetl.honing, kattetongen of lange vingers, verschillende soorten fruit b.v. druiven, manderijn, aardbei, appel, peer, banaan of perzik.
Schep de honing door de yoghurt zodat het een gemarmerd effect krijgt.
Het schaaltje in de koelkast tot gebruik zetten. Snijd de vruchten in partjes stukjes of laat ze heel. Schik de vruchten op een groot bord of schaal met de dipsaus in het midden.
Druiven met romige honingsaus: (4 pers.)
125 gr. pitloze druiven en 4 trosjes druiven, 2 eiwitten, 1 eetl. suiker, ½ citroen, 250 gr. mon chou roomkaas, 3 eetl. heldere honing, 2 eetl. cognac [ desgewenst ]
Bestrijk de trosjes licht met wat eiwit en bestrooi met de suiker, en laten drogen. Giet het citroensap in een kom en schep er de fijngeraspte citroenschil,roomkaas,honing en desgewenst cognac door. Snijd de overig gebleven druiven in stukjes en schep deze door het mengsel.
Klop het overgebleven eiwit tot stijve pieken en schep dit door het druiven-kaasmengsel. Het mengsel in mooie glazen kommetjes serveren met daarop de besuikerde trosjes druiven.
Roomomelet met honingappeltjes: (dessert)
6 eieren, 25 gr suiker, 30 gr. bloem, snuf zout, 4 dl. crème fraîche, klont boter, granny Smith appels, honing, scheutje calvados.
De appel in schijfjes in de calvados en de honing net aan fijn stoven.
Roomomelet: de eieren luchtig door kloppen met de suiker en de snuf zout. Dan de bloem er door mengen met de crème fraîche. In de koekenpan een flinke klont boter smelten, maar niet bruinen. Het eimengsel onder verhitten op een zacht vuur. In ± 3 min. laten garen, keren en laten nagaren. Serveer de omelet met daarop de appelschijven met royaal wat kookvocht.
Verrassend varkenshaasje met jasje van bladerdeeg
Varkenshaas, bladerdeeg, camember, groene peper, honing, boter.
De varkenshaasjes eerst dicht schroeien in de koekenpan met boter. Daarna de haasjes inkwasten met honing , bestrooien met peper en op de velletjes bladerdeeg leggen. Met plakjes camember de varkenshaas bedekken, en het bladerdeeg er omheen vouwen. E.v. t. met wat water of eigeel dicht plakken.
In een voorverwarmde oven de haasjes in 12 min. op 200 gr. goudgeel bakken.
Kipfilets met honing-sinaasappelglazuur (4 pers)
4 kipfilets, 1 eetl. olie, 4 gehakte lenteuitjes, 1 teen geperste knoflookteen, 3 eetl. honing, 4 eetl. vers sinaasappelsap, 1 gepelde sinaasappel in partjes, 2 eetl. sojasaus, takje citroenmelisse of peterselie.
Oven voorverwarmen op 190 gr. Schik de kip in een ovenschaal naast elkaar.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de lenteuitjes met de knoflook glazig.
Scheper de honing, het sinaasappelsap, de partjes sinaasappel en sojasaus door
roeren tot de honing is opgelost. Giet het mengsel over de kip en zet deze 30 min. onafgedekt in de oven, waarbij u één of twee maal de filets bedruipt tot de filets gaar zijn. Bij het opdienen de garnering citroenmelisse of peterselie over de filets legen. Serveer bij dit gerecht eens een gepofte aardappel met wat salade.
Gebraden goudgele honingkip (met honingglazuur voor 4 personen)
1 kip van 1,5 kg. 2 eetl. honing, 1 eetl. cognac, 1½ eetl. bloem, 1,5 dl. kippenbouillon.
Kipvulling:4 plakken doorregen rookspek gehakt zonder zwoerd, 2 gehakte sjalotjes, 50 gr. in vieren gesneden champignons, 15 gr. boter, 2 dikke sneden witbrood in blokjes, 1 eetl. gehakte peterselie, zout, versgemalen peper.
Bak het spek tot het vet eruit loopt in een koekenpan, voeg sjalot, champignons toe en bak deze ± 5 min. op een middel hoog vuur. Schep het mengsel over in een schaal met een schuimspaan. Giet op 2 eetl. na het vet uit de pan en verhit hierin de boter. Schep de blokjes brood erdoor en bak het goudbruin. Dit door het spekmengsel mengen de peterselie toevoegen, met peper en zout De vulling af laten koelen en oven voorverwarmen op 180 gr. Stop de vulling in de buikholte van de kip, bind de kip op en leg het in een braadslee. Meng de honing met de cognac en kwast de helft van het mengsel over de kip. Zet 1¼ tot 1½ uur in de oven tot de kip volledig gaar is, waarbij je de kip regelmatig bedruipt met het honingmengsel. Zet de gare kip op een voorverwarmde schaal, afgedekt met aluminiumfolie. Zeef het braadnat in een kan en schep het vet wat drijft eraf.
De braadslee op een matig vuur zetten en de bloem door het aanbaksel roeren. Klop er het braadnat en de bouillon door en breng het aan de kook.
Inlaten koken tot sausdikte en serveer deze bij de kip.
Gevulde portobello (bijgerecht)
Portobello omgekeerd bestrooien met tijm, peper en zout. Wat bedruppelen met olijfolie en vullen met b.v. met cantharellen of champignons. Geitenkaasje erop en afdekken met aluminiumfolie. 3o min. in de oven op 230 gr. Voor het serveren wat honing er over doen.
Gegrilde vijgen met honingroom en hazelnoten (nagerecht)
1 Vanillestokje in de lengte door gesneden, 100 gr. mascarpone, 1 eetl. honing, 150 gr. grof gehakte hazelnoten, 1 eetl. poedersuiker, mespunt kaneel, 6 verse vijgen.
Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en vermeng deze met de mascarpone en de honing en zet het koud weg. Rooster de hazelnoten. Vermeng poedersuiker met de kaneel en strooi dit over de doorgesneden vijgen over het snijvlak.
Verwarm de bbq of ovengril voor. Leg de vijgen onder de gril en rooster deze 1 á 2 min. goudbruin. Verdeel de warme vijgen op de borden en schep er een dot mascarpone op, en bestrooi het geheel met de gehakte hazelnoten.
Basis-vinaigrette
Meng 3 eetl. olijfolie met 1 eetl. azijn. Voeg daaraan een flinke teen geperste knoflook en 3 theel. geperste rode ui toe. E.v.t. kruiden na keuze toevoegen.
Wil je iets meer vinaigrette, gebruik dan 6 eetl. olie met 2 eetl azijn.
Op deze hoeveelheid niet meer ui en knoflook gebruiken.
Basis-marinade
Voor vlees, vis, wild of gevogelte gebruik je op 1 eetl. olie, 2 theel. mosterd, 1 á 2 eetl. honing, 1 theel. vers gemalen peper, zout, citroensap naar smaak en 2 theel. verse kruiden naar smaak. Mocht je de marinade met drank willen verfijnen gebruik hiervan dan 2 eetl. Bedenk wanneer je balsamico azijn gebruikt dat deze sterker is als de gewone, dus minder er van gebruiken.
Honingtruffels
½ Lt. Slagroom met 50 gr. honing niet al te stijf kloppen. Spuit hoop je op de gewenste grootte op een bord / siliconenmat. Invriezen tot ze stevig zijn.
Daarna door gesmolten chocolade naar eigen smaak halen, en bestrooien met cacaopoeder. Gekoeld bewaren!
Sinaasappelbavarois met honing
½ lt. Melk, 45 gr. maizena, vannillestokje, 75 gr. honing,4 voorgeweekte uitgeknepen velletjes bladgelantine, ½ lt. Slagroom, 3 eieren, 1 citroen, 60 gr. suiker, 3 sinaasappelen 30 gr. bloem en 30 gr. rijstemeel.
Maak banketbakkersroom van de melk met 2 eierdooiers,de maizena en de honing, waarna je deze laat afkoelen. Vermeng het raspsel van de 2 sinaasappelen met het sap van de citroen. Pers 3 sinaasappelen uit en verwarm een deel van het sap om de uitgeknepen bladgelantine in op telossen. Weer af laten koelen en daarbij het restant sinaasappelsap voegen. Klop de slagroom niet al te stijf en schep deze door het puddingmengsel en vervolgens in springvormpjes / springvorm. Waarin eerst een laagje biscuitbeslag is gebakken ± 20-30 min. op 160 gr. in een voor verwarmde oven ( eerste 15 min. de oven niet openen) of op maat gesneden erin is gelegd. Voor het biscuitbeslag 3 eidooiers met 60 gr. suiker roeren tot de lint-constitentie. Snuf zout en zaadjes uit het vanillestokje
toevoegen en er de bloem en rijstemeel doorwerken met de 3 stijfgeslagen eiwitten erdoor spatelen. Desgewenst kun je de bavarois nu invriezen en later gebruiken. Het bovenlaagje van even door verwarmde vloeibaar gemaakte sinaasappelconfituur wordt er dan pas op gegoten.
GEBAKKEN ELSTAR met HONINGSAUS voor 4 personen
3 Appels in schijfjes.
Bakken in wat boter.
Vanillestokje en een volle lepel honing (acacia of bloemen) toevoegen met kaneel.
Afblussen met appelsap en klein beetje citroensap
Tip: eventueel notenhoning gebruiken.
Honingsaus
Beetje Slagroom, iets citroensap, 1 Lepel koolzaadhoning.
met het eigeel van 1 ei opkloppen (niet stijf).
Saus apart serveren bij de Appeltjes.
Heerlijk met een bolletje ijs.
Heeft u een recept wat U met anderen wil delen? Stuur het ons en plaatsen het op de website.
Veel kookplezier!