Honing: Wat u altijd al heeft willen weten

Honing en suikers

Globaal zitten er in honing de volgende enkelvoudige suikers zoals: 38,19% vruchtensuiker (fructose), 31,28% druivensuiker (glucose), 1,31% bietsuiker, 7,31% maltose en andere tweevoudige suikers, 1,5% meervoudige suikers. Ook zitten er andere stoffen in zoals mineralen, aminozuren, kopercalcium, fosforzuur, kiezelzuur en vele andere sporenelementen.

Vloeibare honingGoede zuivere niet verhitte honing gaat op den duur kristalliseren, ook wel “versuikeren” genoemd. De ene soort zal het wat sneller doen dan de andere. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Gekristalliseerde honing kunt u gemakkelijk weer vloeibaar maken door de pot “Au bain marie” te verwarmen. Doe dit nooit in de magnetron want dan oververhit u de honing.

Honing bevat geen toegevoegde suikers, alleen natuurlijke suikers en is licht verteerbaar, omdat het al een zekere voorverteringsbewerking heeft ondergaan in het lichaam van de bij. Honing wordt snel in het bloed opgenomen en geeft dus snel energie, daardoor kan deze voor (sport)mensen een belangrijke voedingsstof zijn mede door de snelle opname in het bloed en de energie die het levert. Honing is dus niet alleen een zoetmiddel of lekkernij, maar ook een kracht gevende voeding.

Waarom wordt honing afgeraden voor baby’s?

Het word afgeraden om baby’s jonger dan een jaar oud honing te geven. De darmflora van deze kleintjes is nog in ontwikkeling en moet opgebouwd worden. Zij zijn dus erg gevoelig voor voedselvergiftiging. De bijen kunnen water uit een sloot drinken en in sloten kan de Clostridum Botulinum bacterie soms aanwezig zijn waardoor botulisme veroorzaakt wordt. Om uit te sluiten dat er ook maar een enkel spoortje in de honing zou zitten wordt de honing voor baby’s tot een jaar oud afgeraden.

Werking van honing:

  • Heeft een hoge voedingswaarde
  • Bevordert de spijsvertering en is zacht voor de maag
  • Wordt gemakkelijk opgenomen in het lichaam
  • Geeft veel energie

Bewaren van honing

Doordat bijen de nectar indikken bevat honing nog slechts minder dan 20% water. Hierdoor kan deze, mits goed bewaard, niet door gisting en bacteriën worden aangetast en bederven. Zo is honing onbeperkt houdbaar. De nuttige bestanddelen zijn 2 jaar gegarandeerd, gerekend vanaf de datum van oogsten. Hierna nemen de enzymen geleidelijk af.

Bewaar de honing op een droge donkere plaats (niet in de koelkast). Hierdoor gaat deze minder snel versuikeren (kristalliseren). Ook licht bevordert nl. de kristallisatie, vermijd temperatuur-schommelingen. Hierdoor ontstaat tevens ook versnelde kristallisatie, bloemvorming en/of laagvorming.

Verschillende soorten honing met hun kenmerken